zondag 30 oktober 2014 

Een koude maar windstille zondagmiddag in de marine stad. Een schare van 23 Rush supporters en een goede grasmat, in deze ambiance begon een selectie van 18 spelers in het Rushtenue met een compleet team de derby tegen RCDH

 

Vanaf de eerste minuut heerste Rush in de set-pieces situaties, in de vijfde minuut, een gewonnen line-out door flanker Sjors van Ommen (MOTM) vormde de basis voor een driving-maule waaruit aanvoerder en scrum-half Joeri Quax de Rush lijn lanceerde, fly-half Raymond en eerste-center Robert Verschoor, 2e center Bob van Dok en wing Jack Verbruggen. Jack passeerde zijn opponent en bleef tegen de Helderse nr 15 op zijn benen staan en in balbezit, de gevolgde fla. Sjors van Ommen brak weg met de door hem overgenomen bal. 6e min. Zijn eerste try als senior fla. Sjors van Ommen drukt de bal netjes naast de palen 0-5. Full-back Sam Snaas coverteerde vanmiddag, 0-7. 9e min. Ruck off-side penalty tegen Rush, snel genomen door de RCDH lijn, try in de hoek 5-7. 14e min. Na een Rush driving maule op de Helderse 22 meter, Rush fla. Jan Leegwater drukt na een sterke loopactie voor 5-12, f-b Sam Snaas met de conversie voor, 5-14. 18e min. Rush ruck off-side, penalty RCDH 8-14. Een periode van over en weer rugby-football, losse ballen en knock-ons, waarbij de Jutters bleven loeren op counter kansen. 29e min. na een gewonnen scrum op de Helderse helft, zette de Rush-lijn een ruck op waaruit een pop-up in handen van de goed gevolgde lock Dennis James terecht kwam. Dennis had weinig problemen met de RCDH verdediger en drukte de bal voor 8-19. Rush reageerde slecht na de herstart en kreeg na een gemiste tackle meteen de rekening gepresteerd, 30e min. RCDH center voor 13-19. Rush herstelde zich snel van dit incident in concentratieverlies. 38e min. een scrum op 7 meter van de Helderse try-lijn, voor de push-over poging kwam 1e ce Robert Verschoor over naar de nr 8 positie van Alex de Haan. Met overmacht drukte het Schager pack de Heldernaren in het eigen doelgebied waar Robert Verschoor de try drukte, 13-24.

Rush coaches Richard de Groot en Jan Bergmans “ complimenten voor de voorwaartsen in de set-pieces en de verdediging met hun druk naar voor toe, meer onderling overleg en meer rust in het spel “ was de opdracht voor de tweede helft. Dean Harsveld voor wing Thijs de Jong (hand) Bas Aay voor lock Dennis James, Martijn van Egmond voor wing Jack Verbruggen .

De tweede helft speelde zich voornamelijk op de Helderse helft, een over-actieve RCDH lock kreeg een gele kaart wegens een slaande beweging. Een rommelige periode waarbij Rush de Jutters een tiental minuten op hun eigen try-lijn vast drukte . De onervaren RCDH scheidsrechter gaf 4 penalties en vier 5 meter scrums voor Rush waarbij de push-over try werd  afgekeurd of niet toegekend, nek-tackle (penal.try). 68e min. na een 4 fases aanval speelde 2e ce Robert Verschoor met een strakke pass zijn broer f-h Raymond vrij die met een side-step de RCDH verdedigers en de doellijn passeerde en de eindstand bepaalde, 13-29.

Rush scrum; 1 Yannick Buning, 2 Dennis Verbruggen, 3 Bas Horneman, 4 Brendan James, 5 Dennis James, 6 Jan Leegwater, 7 Sjors van Ommen, 8 Alex de Haan