Ben je enthousiast geworden voor de rugbysport? Of wil je als vrijwilliger een bijdrage leveren aan Rush?
Je bent nooit te jong of te oud om in aanraking te komen met rugby, iedereen is welkom!
Kom eens langs op een trainingsavond of een wedstrijd!
Voordat je lid wordt kun je eerst 4 weken gratis meetrainen. Klik hier om te zien wanneer er getraind wordt. Als je tijdens of na deze 4 weken lid wil worden dan kun je het ledenformulier invullen.
De contributietarieven per jaar vanaf seizoen 2018/2019 zijn:
- Senior: 250 euro
- Recreant: 150 euro
- Jeugd (tot 18 jaar): 150 euro
Je kunt ook hier klikken om naar de pagina met contactpersonen te navigeren om meer informatie op te vragen.
Hieronder zijn de basisregels en 10 belangrijkste spelregels weergegeven van Rugby.
Basisregels voor rugby
Rugby wordt gespeeld met teams van elk 15 spelers. Voor de jongste jeugd is dat aantal kleiner en er is ook een 7-mans variant van het spel. Er wordt gescoord door de bal achter de doellijn van de tegenstander op de grond te drukken, dit heet een try.
Na een try mag een conversie genomen worden. Dit houdt in dat geprobeerd wordt om de bal tussen de twee doelpalen door te kicken. Een try levert 5 punten op en een conversie 2.
De 10 spelregels van rugby:
- De spelers mogen rennen met de bal in de handen. Schijnbewegingen en snelheid zijn je wapens.
- De bal mag alleen naar achteren worden gegooid. De ovale vorm vereist de juiste pass-techniek.
- De speler met de bal mag getackeld worden. Dat mag overigens alleen met de armen.
- Lichte overtredingen zoals het laten vallen van de bal of een pass naar voren worden bestraft met een SCRUM. In de scrum staan de 8 voorwaartsen in een bepaalde formatie. De twee groepen van 8 voorwaartsen strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt ingegooid.
- Als de bal uit gaat wordt een line -out geformeerd. De bal wordt tussen twee rijen spelers in het midden gegooid.
- Zware overtredingen zoals het praten tegen de scheidsrechter, buitenspel of het hinderen van een tegenstander zonder bal worden bestraft met een penalty. Bij een penalty moet de tegenstander 10 meter achteruit. Als je in de buurt van de palen bent mag je ook op de palen schieten. Dat levert 3 punten op.
- Buitenspel: als je achter de bal blijft sta je over het algemeen niet buitenspel.
- Niet alleen bij de tackel doe je leuke contacten op. Ook bij een MAUL maak je contact. Je botst tegen een speler en draait je lichaam in. Je wacht op hulp van een maatje als de tegenstander je vastpakt. Soms krijg je een kluwen spelers die duwen en trekken om de bal te krijgen. Als de bal in dezelfde situatie op de grond komt spreek je van een RUCK.
- Je mag de bal schoppen. Soms is dat handig als je in de verdediging staat. Maar uiteraard leidt het meestal tot balverlies. In het vrije spel mag ook op de palen worden geschopt. Dit moet gebeuren met een “dropkick”, waarbij de bal eerst de grond moet raken voor het schoppen. Een schop tussen de palen door levert 3 punten op.
- Behandel de tegenstander en de scheidsrechter met respect.